Wprowadzenie » Pojemniki na odpady » Pojemniki na BIO i GASTRO odp. » Pojemniki do żywności stosowan » Pojemnik na zużyty olej kuchenny 240 l – Oliv Box
Numer produktu / Nazwa produktu: | ||||
---|---|---|---|---|
|
7755 Pojemnik na zużyty olej kuchenny 800 l – Oliv Box |
Nasza cena 4 352,89 zł |
WAGA (kg) - 55
ROZMIARY (mm) - 1000x1400x2350
POJEMNOŚĆ (l) - 240
- Duży pojemnik zbiorczy przeznaczony wyłącznie do umieszczania zużytego oleju w butelkach PET bez możliwości bezpośredniego wylewania oleju.
- Pojemnik składa się z dwóch naczyń, z których wewnętrzne to naczynie plastikowe na kółkach o objętości 240 l.
- Z naczynia zewnętrznego wyjmuje się je przez tylne zamykane drzwiczki.
- Pojemnik jest zabezpieczony przed przypadkowym przewróceniem przy pomocy elementów stalowych przymocowanych do ziemi.
- Naczynie zewnętrzne służy jako osłona dla naczynia wewnętrznego i jest wykonane z wysokiej jakości plastiku odpornego na pogodę i promieniowanie UV.
Zużyty olej kuchenny to wysoce szkodliwy odpad, ajego wylewanie do kanalizacji wpoważny sposób zanieczyszcza środowisko ijakość wód powierzchniowych oraz podziemnych. Olej wylany do kanalizacji utrudni pracę oczyszczalni ścieków, a jego osady zapychają rury kanalizacyjne. Ponieważ jest lżejszy od wody, wytwarza na powierzchni błonę olejową, która blokuje tlen ipowoduje duszenie roślin i organizmów wodnych. W przypadku przedostania się oleju do gleby dochodzi do wytworzenia cienkiej warstwy olejowej między cząstkami gleby a korzeniami roślin, co obniża ich zdolność do przyjmowania substancji odżywczych z ziemi. W przypadku zanieczyszczenia podłoża wód podziemnych następuje długofalowe obniżenie jakości wody pitnej. Jeden litr oleju może zanieczyścić nawet 1 milion litrów wody. W rurach kanalizacyjnych dochodzi do stopniowego osadzania powodującego zapychanie, ponadto osady te służą jako pokarm dla gryzoni. Mimo wysiłków oczyszczalni ścieków wciąż duże ilości olejów zgospodarstw domowych dostają się do naszych rzek, jezior iwód podziemnych.
Olej zdatny do recyklingu:
- olej spożywczy do smażenia (słonecznikowy, rzepakowy, lniany, palmowy, oliwa z oliwek itp.),
- oleje służące jako zalewy do artykułów spożywczych (konserw rybnych, warzywnych itd.),
- tłuszcze roślinne.
Wszystkie te oleje muszą być poddawane recyklingowi w celu zapewnienia prawidłowej gospodarki odpadami i ochrony środowiska.
BESTSELLERY