Wprowadzenie » Pojemniki na odpady » Pojemniki na BIO i GASTRO odp. » Pojemniki do żywności stosowan » Pojemnik na zużyty olej kuchenny 36 l – Eco work
Numer produktu / Nazwa produktu: | ||||
---|---|---|---|---|
|
7748 Pojemnik na zużyty olej kuchenny 1,6 l – Colibrí |
Nasza cena 21,07 zł | ||
|
7749 Pojemnik na zużyty olej kuchenny 3,5 l – Olí |
Nasza cena 27,12 zł | ||
|
7750 Pojemnik na zużyty olej kuchenny 5,5 l – Ecohouse Light |
Nasza cena 33,85 zł |
WAGA (kg) - 3,9
ROZMIARY (mm) - 570x370x280
POJEMNOŚĆ (l) - 36
- Plastikowy pojemnik do umieszczania większych ilości oleju kuchennego.
- Dzięki zintegrowanym kółkom, praktycznej rączce i uchwytowi operowanie pojemnikiem, również pełnym, jest bardzo łatwe.
- Duży otwór do napełniania umożliwia wygodne i bezpieczne nalewanie również z większych naczyń.
- Osobny otwór do opróżniania.
- Praktyczne przetłoczenia w górnej i dolnej części pojemnika umożliwiają bezpieczne magazynowanie do 3 szt. na sobie.
Zużyty olej kuchenny to wysoce szkodliwy odpad, ajego wylewanie do kanalizacji wpoważny sposób zanieczyszcza środowisko ijakość wód powierzchniowych oraz podziemnych. Olej wylany do kanalizacji utrudni pracę oczyszczalni ścieków, a jego osady zapychają rury kanalizacyjne. Ponieważ jest lżejszy od wody, wytwarza na powierzchni błonę olejową, która blokuje tlen ipowoduje duszenie roślin i organizmów wodnych. W przypadku przedostania się oleju do gleby dochodzi do wytworzenia cienkiej warstwy olejowej między cząstkami gleby a korzeniami roślin, co obniża ich zdolność do przyjmowania substancji odżywczych z ziemi. W przypadku zanieczyszczenia podłoża wód podziemnych następuje długofalowe obniżenie jakości wody pitnej. Jeden litr oleju może zanieczyścić nawet 1 milion litrów wody. W rurach kanalizacyjnych dochodzi do stopniowego osadzania powodującego zapychanie, ponadto osady te służą jako pokarm dla gryzoni. Mimo wysiłków oczyszczalni ścieków wciąż duże ilości olejów zgospodarstw domowych dostają się do naszych rzek, jezior iwód podziemnych.
Olej zdatny do recyklingu:
- olej spożywczy do smażenia (słonecznikowy, rzepakowy, lniany, palmowy, oliwa z oliwek itp.),
- oleje służące jako zalewy do artykułów spożywczych (konserw rybnych, warzywnych itd.),
- tłuszcze roślinne.
Wszystkie te oleje muszą być poddawane recyklingowi w celu zapewnienia prawidłowej gospodarki odpadami i ochrony środowiska.
BESTSELLERY